Violetini Božićni kolači BEZ GLUTENA

Sigurna sam da ste već smislili svoju paletu božićnih kolačića, ali stignete još napraviti i poneki – bez glutena. Predlažem vam nekoliko sjajnih recepata, a jedan od njih je i recept za Londonere! Oni su definitivno blagdanska slastica i apsolutno ih vežem uz Božić!

Suhi, prhki kolačići koji mogu dugo stajati, to je ono što nam treba za Božićno-novogodišnje blagdane!


LONDONERI

U mojoj obitelji se peku oduvijek, ali eto tek sada sam odlučila s vama podijeliti ovaj recept za koji sam sigurna sam da se nalazi u bilježnici svake bake i mame. Ja sam ih, naravno, već odavno pretvorila u bezglutensku varijantu. Svi ih vole jer jednostavno osvajaju svojim okusom, a uz šalicu kave dok je vani hladno i tmurno izmame osmijeh na lice. Krećemo na recept!


Sastojci
:

200 g maslaca

300 g brašna ( koristila sam Scharmix B nove recepture)

80 g šećera

1 limun

4 žumanjka

Krema:

4 bjelanjka

120 g šećera

70 g čokolade

180 g mljevenih oraha

5 žlica pekmeza od šipka (ili po ukusu)

100 g lješnjaka


Priprema
:

Maslac koji mora biti sobne temperature izmrvite u brašno te dodajte šećer, žumanjke, 2 žlice limunovog soka i naribanu limunovu koricu.

Od tih sastojaka umijesite tijesto, po potrebi dodajte još mrvicu brašna.

Tijesto razvaljajte i stavite na dno protvana te ga pecite 10 minuta na 170 stupnjeva.

Za to vrijeme izradite kremu. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg, dodajte mu šećer, rastopljenu čokoladu, orahe i na kraju izmiješajte špatulom.

Već malo pečeno tijesto premažite pekmezom i stavite gore kremu te posipajte nasjeckanim lješnjacima.

Stavite peći još oko 15 minuta.

Veličina lima za pećenje koji koristim je 33 x 20 cm.


ZDRAVE ZVJEZDICE BEZ BRAŠNA

U obilju raznih božićno novogodišnjih kolača poželjela sam napraviti jednu malo zdraviju varijantu suhih kolačića i tako su nastele upravo ove ukusne zvjezdice!

Sastojci:

40 g kokos ulja

1 jaje

4 žlice meda ili 50 g šećera

120 g badema (mljevenih)

50 g kokos pahuljica

Pola praška za pecivo

Malo cimeta

Priprema:

Umutite jaje i šećer te dodajte med i otopljeno kokos ulje.

Bademe sameljite, zatim dodajte preostale suhe sastojke i umijesite tijesto.

Razvaljajte na oko 1 cm debljine i režite modlom u obliku zvjezdica.

Pecite na 180 stupnjeva oko 5 minuta.


VANILIN KIFLICE BEZ GLUTENA I JAJA

Sastojci:

300 g Schar mix B brašna

100 g šećera

100 g mljevenih oraha ili lješnjaka

120 g maslaca ili masnoće po želji

1 vrhnje ili 1 jogurt

1 vanilin šećer


Priprema
:

U brašno izmrvite maslac i sjedinite te dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto.

Uzimajte loptice koje valjajte među dlanovima u valjak i oblikujte roščić debljine prsta (tijekom pečenja će se još malo raširiti).

Posložite ih na papir za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta

Kad su pečeni, ostavite ih malo da se ohlade jer su lomljivi kada su topli.

Ohlađene posipajte mljevenim orasima, lješnjacima ili šećerom  u prahu.

Ove kiflice su prhke i predivnog okusa, tope se u ustima, a što duže stoje to su bolje!!


ČOKOLADNI RASPUCANCI

Sastojci:

175 g Schär mix B brašna

50 g maslaca

110 g čokolade

1 jaje

80 g šećera

1 žlica kakaa

vanilija, prašak za pecivo

šećer i šećer u prahu za valjanje


Postupak
:

Jaja i šećer izmiksajte, dodajte maslac i čokoladu otopljene  u mikrovalnoj ili na pari, zatim dodajte suhe sastojke i umijesite tijesto koje ostavite oko pola sata u hladnjaku da se odmori.

Formirajte rukama male kuglice koje zatim prvo uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu i stavljajte na lim za pečenje.

Raspucance pecite kratko oko 10 min na 170 stupnjeva.

Jednostavno, fino, čokooooladno!


KOKOS KIFLICE

Moja obitelj više voli sitne i suhe kolače od kremastih, pa su ove kokos kiflice uvijek sastavni dio Božića! Jako, jako su jednostavne za napravitit i sigurno će se svidjeti svima!

Sastojci:

300 g brašna bezglutenske mješavine (koristila sam Schar)

200 g maslaca

2 jaja

100 g šećera

150 g kokos pahuljica

Pola praška za pecivo

Naribana korica od limuna (po želji), daje svježinu


Priprema:

Maslac izmrvite u brašno, dodajte kokos i sve ostale sastojke.

Umijesite glatko tijesto, napravite kiflice i pecite na 180 stupnjeva oko 10 do 15 minuta.

Kada su gotove, ostavite ih da se malo prohlade i tek tada ih izvadite iz lima za pečenje .

Možete ih posipati šećerom. Ja sam kokos mrvice samljela u prah i njime ih posipala, kako bih dobila dodatnu aromu kokosa.

Brzo, a fino!!

Ove kokos kiflice mogu dugo stajati tako da ste mirni od Božića do Nove Godine. Naravno, ako prežive!

Autorica recepata: Violeta Kos

Bezglutenske vrste brašna

Light, bez glutena, organsko&…Kako pravilno čitati oznake na proizvodima?

Bezglutenski tart s 3 vrste sira

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads